ویروس کووید 19 ، ویروسی است که با نام سارس- کووید 2 نیز شناخته می شود.ویروس کرونا، خانواده بزرگی از انواع ویروس ها است که گونه های متفاوتی از حیوانات مثل شتر، بز، گربه و خفاش ها را نیز در بر می گیرد. البته به ندرت ، حیوانات دچار عفونت ناشی از ویروس کرونا می شوند ، ولی به شدت ناقل بیماری بوده و قادر به انتقال بیماری به انسان می باشند.
گونه های مختلف این بیماری را می توان در کووید مرس و کووید سارس نیز مشاهده نمود و در حال حاضر، کووید 19، گونه جهش یافته این ویروس است که به جرات می توان گفت ذهن تمامی مردم جهان را به خود مشغول نموده است.
فرضیه ای که در ابتدای شیوع ویروس کووید 19 مطرح شده بود،
حاکی از این امر بود که گرمی آب و هوا امکان شیوع ویروس کرونا را کاهش می دهد. البته تاثیر دما و حرارت و تغییرات جوی هنوز بر بیماری کووید 19 شناخته شده نیست. بسیاری از ویروس ها ، نظیر ویروس های سرما خوردگی و آنفولانزا، سرما دوست هستند و در فصول سرد سال، بیشتر رشد می کنند. ولی این امر به این معنا نیست که در دیگر فصول و در ماه های گرم سال، امکان ابتلای افراد به این ویروس ها به صفر می رسد.
نیاز است که محققان در خصوص بقا و پایداری این ویروس در فصول مختلف سال، نهایت دقت را به عمل آورند و اطمینان حاصل کنند که در چه شرایطی ، عمر ویروس کرونا کاهش یافته و نزدیک به صفر می رسد. ولی نکته ایکه می بایست در نظر داشته باشیم این است که ویروس کرونا معمولا در دماهای بالاتر و محیط های مرطوب تر، طول عمر کمتری نسبت به محیط های خنک تر و خشک تر دارند. به هرحال، هنوز اطلاعات کامل و شناخته شده ای از این ویروس در دسترس نیست که ما بدانیم دقیقا در چه زمانی، فعالیت ویروس متوقف می شود. ولی به هرحال،با پختن مواد غذایی و رسیدن به دمای جوش( 100 درجه سانتی گراد) قطعا ویروس از بین خواهد رفت.
همانطور که می دانیم ویروس کرونا یا کووید 2019، هنوز هیچ واکسن و هیچ درمان قطعی ندارد. بنابراین بهترین راه برای درمان این بیماری در اصل جلوگیری از ابتلا به این بیماری است.
نکات ضروری ویروس کووید 19
این ویروس، از فردی به فرد دیگر منتقل می شود و بنابراین می بایست در تلاش باشیم تا فاصله حداقل یک متری یا شش فیتی را رعایت کنیم.
این بیماری امکان دارد از طریق عفونت های ناشی از ترشحات حاصل از سرفه یا عطسه یا صحبت کردن ؛ به فرد دیگر منتقل گردد.
این قطرات ، از طریق دهان یا بینی نیز منتقل می شود و وارد ریه فرد مستعد گردیده و بنابراین فرد به سرعت دچار بیماری کووید 19 می شود.
مطالعات اخیر، نشان می دهند که بیماری کووید 19 ممکن است از فردی که ناقل و بدون علامت است نیز به افراد دیگر منتقل گردد.
بهترین راه پیشگیری از این بیماری ، شست و شوی دستان با استفاده از آب و صابون به مدت حداقل بیست ثاینه است . به ویژه زمانی که شما در مکان های عمومی حضور داشته اید، می بایست به سرعت دستان خود را بشویید و همین طور سعی کنید از لمس بینی و دهان با دست، در هنگام سرفه و عطسه بپرهیزید و بیشتر در تلاش باشید که از ماسک استفاده کنید.
ممکن است که آب و صابون در دسترس نداشته باشید. در این صورت، می بایست از شوینده های حاوی حداقل شصت درصد الکل استفاده نمایید. تمام سطوح دستان خود را با شوینده های بر پایه الکل بشویید و تا زمانی دستان خود را به هم بمالید تا احساس خشکی در دستان خود نمایید.
هرگز با دستان نشسته، چشم و بینی و دهان خود را لمس نکنید.
به محض آنکه کمترین احساس ناخوشی و بیماری را داشتید از تماس نزدیک با افراد دیگر خودداری کنید و تا حد ممکن در منزل قرنطینه شوید تا به حالت پایداری و بهبودی دست یابید. پس از بهبودی نسبی نیز پیشنهاد می شود به مدت چهارده روز در منزل بمانید تا اطمینان حاصل کنید که ویروس از بدنتان خارج شده است.
در صورتی که احساس هر گونه ناخوشی و بیماری می کنید در خانه بمانید. بسیاری از افرادی که مبتلا به ویروس کرونا یا کووید 19 می شوند، در ابتدا اندکی احساس بیماری دارند و رفته رفته، بیماری پیشروی می نماید. البته ممکن است تنها با قرنطینه و استراحت در خانه و بدون هیچ گونه دخالت و مراقبت پزشکی نیز بتوانید به بهبودی کامل و یا بهبودی نسبی دست یابید که این امر کاملا بستگی به سیستم ایمنی بدنی شما دارد. به هر ترتیب می بایست تا پایان دوران نقاهت بیماری خود، تنها در صورت ضرورت و به سبب مراقبت های پزشکی، منزل را ترک نمایید و هرگز نمی بایست در مکان های عمومی حاضر شوید.
در صورتی که هرگونه علایم تنگی نفس و مسائل ریوی را داشتید با اورژانس تماس بگیرید و اطلاعات خود را ثبت نمایید تا در اسرع وقت به شما کمک شود.
درهنگام بیماری هرگز از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده نکنید.
پیش از آنکه پزشک خود را ملاقات نمایید، می توانید با تماس تلفنی ، پزشکتان را در جریان روند بیماری خود قرار دهید. امروزه تلفن، بسیاری از کارها را راحت تر می کند.
با مطب پزشک خود تماس بگیرید و کلیه علایم بالینی خود را به صورت کاملا دقیق برای وی شرح دهید. در صورتی که پزشک اندک احتمالی در خصوص ابتلا به بیماری کووید 19 در شما بدهد، قطعا اسکن ریه را تجویز خواهد نمود تا از وجود یا عدم وجود این ویروس در بدن شما اطمینان حاصل نماید. ولی در صورتی که علایم شما هیچ نشانی از کرونا ویروس را نداشت می توانید با توصیه های بالینی پزشک خود به بهبودی و سلامت دست یابید. زیرا ممکن است هر گونه مراجعه غیر ضروری به مطب پزشک یا بیمارستان، زمینه ابتلا به بیماری را برای شما فراهم نماید و حتی اگر در شرایط کنونی ، فاقد ویروس کرونا باشید امکان دارد که با مراجعه بی مورد به بیمارستان یا مطب، ابتلا به این بیماری در شما قوت گیرد.
استفاده از ماسک
در صورتی که بیمار هستید و یا احتمال می دهید که ناقل ویروس کرونا باشید، حتما از ماسک استفاده کنید. حتما در زمان مراجعه به مراکز بهداشتی و مراقبت های پزشکی ، استفاده از ماسک را جدی بگیرید.
در صورتی که به هر دلیل قادر به استفاده از ماسک نیستید ( مثلا احساس می کنید که در زمان استفاده از ماسک، نمی توانید به خوبی تنفس کنید و یا این که ماسک را در دسترس ندارید، می بایست مراقبت های خود را صد چندان کنید و تا حد امکان با هیچ فردی در ارتباط نباشید. البته در هر شرایطی استفاده از ماسک توصیه می گردد.
در زمانی که به مراکز مراقبت های بهداشتی و پزشکی مراجعه می کنید، استفاده از ماسک می تواند ضامن سلامتی دیگر افراد باشد و باعث شود که از سرایت ویروس از جانب شما به افراد دیگر، به نحو مثمر ثمری جلوگیری به عمل آید.
در صورتی که ماسک را در دسترس ندارید، می بایست ازیک بانداژ یا پارچه استفاده کنید و در جلوی دهان و بینی خود قرار دهید تا دست کم ازانتشار ترشحات دهان و بینی به فضا، جلوگیری به عمل آورید.
نکته قابل توجه این است که در زمان عطسه و سرفه، دهان و بینی خود را با استفاده از یک دستمال تمیز بپوشانید. و پس از آن، دستمال استفاده شده را در داخل یک نایلون پلاستیکی قرار داده، درب نایلون را گره محکمی زده و در سطل زباله بیندازید.
فورا پس از عطسه و سرفه، دست ان خود را با آب و مایع صابون به مدت حداقل بیست ثانیه بشویید. و یا از شوینده های بر پایه الکل حداقل شصت درصد استفاده نمایید.
شستن دستان با آب و مایع صابون و یا شوینده های الکلی، زمانی اهمیت می یابد که شما بینی خود را لمس کرده باشید و یا عطسه و سرفه کنید. در زمان پس از دستشویی و یا پیش از آماده سازی غذا و خوردن غذا، همواره دستان خود را با دقت هرچه تمام تر بشویید.
ضدعفونی کردن دست، مهمترین مساله در جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا و همین طور، پیشگیری از انتقال ویروس از فرد بیمار به افراد دیگر است. ( استفاده از آب و مایع صابون یا شوینده های بر پایه الکل 60 درصد)
البته همواره و تحت هر شرایطی( نه تنها در موارد مربوط به ویروس کرونا بلکه در هر مورد بهداشتی)، استفاده از آب و صابون برای تمیزی و ضد عفونی کردن، بهترین گزینه است.
به خاطر داشته باشید که هرگز با دستان نشسته، چشم و بینی و دهان خود را لمس نکنید.
مراقبها بعد از مبتلا به ویروس کووید 19
در زمان ابتلا به بیماری، ظرف غذا و لیوان و فنجان و حوله فرد بیمار باید مجزا از افراد دیگر باشد و فرد بیمار در اتاقی جدا از سایر افراد، به استراحت بپردازد.
در صورتی که به هردلیل مجبور هستید که از وسایل مشترک استفاده نمایید، پس از استفاده وسیله توسط فرد بیمار، وسیله را کاملا با آب گرم و صابون شسته و ضدعفونی نمایید.
همانطور که می دانید رایج ترین علامت بیماری کووید 19، سرفه خشک و تب است. تنگی نفس و دشواری تنفس نیز می تواند از جمله علامت های جدی این بیماری باشد که مراقبت های هرچه بیشتر پزشکی را می طلبد.
در صورتی که شما دچار مشکل تنگی نفس شدید ، می بایست هرچه سریع تر با پزشک خود ارتباط گرفته و علایم بالینی خود را برای وی شرح دهید. به این ترتیب پزشک دستورات لازم را برای شما لحاظ خواهد نمود.
در زمان بیماری، پیش از ورود به هر مکانی از ماسک استفاده کنید و اطمینان حاصل کنید که کل دهان و بینی شما پوشانده شده باشد. اگر نمی توانید مدام از ماسک استفاده کنید، حداقل در زمان عطسه و سرفه ، جلوی دهان و بینی خود را بگیرید. حداقل سعی کنید که فاصله دو متری را با دیگر افراد حفظ کنید.
در زمان مراجعه به مطب پزشک یا مراجعه به بیمارستان ها ، رعایت فاصله دومتری باعث می شود که از سرایت بیماری به دیگر افراد جلوگیری شود.
دستورالعمل ها و مراقبت های بهداشتی را جدی کنید و در کلیه زندگی خود لحاظ نمایید. علایم بیماری خود را مدام چک کرده و هرگونه تغییر ایجاد شده در شرایط بالینی را به اطلاع پزشک خود برسانید و توصیه های پزشک را به صورت کاملا دقیق و موشکافانه اجرا نمایید.
زمانی شما به صورت جدی نیاز به مراقبت های پزشکی داریدکه دچار علایم هشداری شده باشید این علایم عبارتند از:
- تنفس دشوار
- درد مداوم یا احساس سنگینی و فشار در قفسه سینه
- عدم هوشیاری یا عدم احساس برانگیختی
- تغییر ناگهانی رنگ چهره یا رنگ لب، به رنگ آبی
البته این علایم، برای همه نیز صدق نمی کند و بهتر است که در خصوص علایم بیماری خود تنها با پزشک مشورت نمایید و از دستورات وی بهره گیرید.
در صورتی که هنوز تست مسری بودن بیماری را نداده اید و از مسری بودن یا نبودن این بیماری اطلاع ندارید، می توانید منزل را به مقصد بیمارستان یا مطب ( یا هر مکانی که تست را انجام می دهد) ترک کنید و تست را انجام داده و سریعا به منزل برگردید و به قرنطینه خانگی خود ادامه دهید. البته در زمان ترک منزل می بایست اطمینا ن دشته باشید که به مدت حداقل 72 ساعت ، تب شما قطع شده باشد. ( به عبارت دیگر می بایست دست کم سه روز کامل ، تب نداشته باشید و از هیچ داروی تب بری مثل استامینوفن یا بروفن نیز استفاده نکرده باشید.)
علایم دیگر بیماری نیز نمی بایست در شما پیشروی کرده باشید. ( مثلا سرفه های خشک یا تنگی نفس در شما نمی بایست شدت گرفته باشد) و مورد دیگر این که حداقل هفت روز ، از ظهور علایم اولیه شما گذشته باشد. با در نظر گرفتن این شرایط، شما قادر خواهید بود به مقصد بیمارستان و به منظور گرفتن تست عدم مسری بودن بیماری، منزل را ترک نمایید.
اگر تست را انجام دادید و متوجه شدید که هنوز بیماری در بدن شما قابلیت سرایت به دیگران را دارد می توانید تحت شرایط زیر از منزل خارج شوید:
- تب طولانی مدت نداشته باشید ( البته بدون استفاده از هیچ گونه داروی مسکن یا تب بر)
- دیگر علایم بیماری نظیر تنگی نفس و سرفه خشک در شما پیشرفت نکرده باشد.
- دو تست منفی بیست و چهار ساعته دریافت کرده باشید . در این موارد قادر خواهید بود که با نظر پزشک، از منزل خارج شوید.
این مقاله از پایگاه خبر رسانی سازمان بهداشت جهانی گرفته شده است و توسط پارس 68 ترجمه گردیده